Poznate retifikato (RET-rettificato) in neretifikato izraza? - Keramin
Poznate retifikato (RET-rettificato) in neretifikato izraza?
ret in non-ret-mini

Retifikato (RET-rettificato) in neretifikato sta pojma, ki še nista dodobra poznana. Čeprav se ta dva izraza ogromno uporabljata, ko gre za keramične ploščice. Pogosto v našem salonu slišimo, da iščete ostro-robne ploščice, tiste z gladkim robom, lasersko rezane in tako naprej. Pa najprej poglejmo, od kot izvirata pojma in kako pride do takšnih ploščic.

 

RETIFIKATO

 

Pojem retifikato izvira iz besede retifikacija (v nekaterih primerih tudi rektifikacija). Gre za mehanski postopek, ki se izvaja s strojno obdelavo in kjer se robovi ploščic brusijo pod določenim kotom. S takšno obdelavo se doseže enaka velikost ploščic ter ostri in ravni robovi. Te ploščice imenujemo retifikato ploščice. Natančnost velikosti je lahko celo do 0,2 mm. Postopek retifikacije se uporablja za stenske in talne ploščice.

 

NERETIFIKATO

 

V kolikor pa gre za keramične ploščice, ki imajo bolj neenakomerne robove, pa govorimo o neretifikato ploščicah. Dimenzije le teh so manj natančne. Običajno gre v tem primeru za razrez ogromnih blokov keramične mase še pred žganjem, kar povzroči manjšo variabilnost v velikosti in obliki ploščic.

 

Največja razlika med retifikato in neretifikato ploščicami je v načinu polaganja in videzu. Retifikato ploščice so zaradi enakih velikosti in ostrejših robov bolj primerne za polaganje z ožjimi fugami. Položene retifikato ploščice imajo tudi moderen in bolj estetsko privlačen videz.

Neretifikato ploščice pa so po drugi strani bolj tradicionalne in so običajno bolj primerne za polaganje s širšimi fugami. Širše fuge skrijejo morebitne neenakosti v velikosti in obliki ploščic.

 

Kljub ostrim robovom pri retifikato ploščicah pa vam odsvetujemo polaganje brez fug. Več o tem si preberite na: POLAGANJE BREZ FUG.

Izbira med retifikato in neretifikato keramičnimi ploščicami je odvisna od vas in vaših estetskih preferenc. Prav tako je odvisna od načina polaganja ter končnega želenega videza. Imamo pa v našem salonu na voljo oba tipa keramičnih ploščic, ki jih lahko vidite tudi v živo.

Se boste torej odločili za bolj klasičen, moderen videz ali pa boste izbrali rajši starejši videz polaganja? Pri izbiri vam lahko ustrezno svetujemo in pomagamo, zato vabljeni v naš salon ali pa nas kontaktirajte preko telefona, maila ali preko družabnih omrežij.

 – Vaš Keramin

 

Datum

Več
člankov

Scroll to Top