Enostavno polaganje zunanjih ploščic - Keramin
Enostavno polaganje zunanjih ploščic
 
Distančniki za suho polaganje keramike so rezultat številnih raziskav na področju keramičarstva. Sistem poenostavlja številne izzive dvignjenih tal in nudi mnoge praktične rešitve kot je enostavno čiščenje, inštalacije pod ploščicami brez potapljanja v estrih, preprosta menjava in sanacija, trajnost ipd. Zahvaljujoč inovativnemu modularnemu sistemu se višina polaganja ploščic lahko prilagaja vse do 1 m v višino!
Sistem je sestavljen iz podstavka in glave, ki lahko kompenzira naklon. Pri polaganju nastajajo 4mm rege. Polaganje brez prašenja, lepljenja in sušenja več ni znanstvena fantastika, svojo teraso na distančnikih pa lahko položite že danes, saj je polaganje enostavno kot še ni bilo nikoli!
1. Ali potrebujem hidroizolacijo, če si teraso položim z distančniki?
 
Delo z distančniki je izjemno enostavno, ampak moramo kljub temu misliti na naklon in hidroizolacijo podlage! Pri polaganju na distančnike imamo prav tako “fuge”, ki so odprte in skozi nje odteka voda na podlago, zato je hidroizolacije obvezna. Priporočamo vam dvokomponentno hidroizolacijo nemškega proizvajalca PCI, ki jo lahko dobite tudi pri nas. Preko spleta jo lahko naročite tukaj: komponenta A + komponenta B.
2. Kaj potrebujem za suho polaganje keramike na distančnike?
 
Ploščice primerne debeline, distančnike, ključ za nastavitev višine (v primeru, da so distančniki nastavljivi) in vodno tehtnico za preverjanje in uravnavanje višine pri polaganju.
 
3. Kakšne so rešitve pri zaključku čela terase glede na to, da je terasa dodatno dvignjena za višino distančnika?
 
Zaključek se uredi s primernim profilom. Na voljo so tri možnosti: pri prvi možnosti je čelo zaključeno s ploščico na profilu, pri drugi opciji pa je zaključek narejen s samo s profilom, pri tretji sta na čelu prav tako profil in ploščica, le da je profil povsem skrit.
 
Sistem suhega olaganja
4. Ali lahko vse ploščice polagam na distančnike?
 
Ne, ploščice za distančnike morajo biti dovolj močne, da vzdržijo točkovno obremenitev. Priporočamo 20mm gres ploščice, ki jih najdete tukaj.
 
5. Kakšen je strošek za suho polaganje keramike v primerjavi s klasičnim polaganjem?
 
Naredili smo izračune porabe distančnikov, profilov, izolacije in prišli do zaključka, da je sistem suhega polaganja cenovno primerljiv s pravilno izdelavo Estriha, ki ga pri suhem polaganju ne potrebujete.
 
6. Ploščice želim polagati po sistemu suhega polaganja, ampak mi je višina klasičnih distančnikov previsoka ali obstajajo kakšni nižji distančniki?
 
Suho polaganje 20 mm ploščic lahko polagate na višini od 10 mm naprej. Tako je lahko višina pri suhem polaganju samo 30 mm vključno s ploščico. Število distančnikov je odvisno od dimenzije ploščic, v povprečju pa vas distančniki na m2 stanejo manj kot visoko-kvalitetno, fleksibilno lepilo za zunanje polaganje ploščic.
 
7. Kakšne so prednosti suhega polaganja?
 

Pri polaganju keramike z distančniki, ne rabimo čakat na dolgo sušenje.

 
Polaganje je dokaj enostavno in se ga lahko lotimo sami, pri tem pa rabimo samo ključ in vodno tehtnico ali laser.
 
Zaradi višine distančnikov, je to idealna rešitev pri izravnavanju višine pri prehodu na balkon, teraso itd.
 
Pri uporabi sistema nastajajo 2-4 mm debele fuge, ki pa jih ne fugiramo. Fuge prepuščajo tekočino, ki odteka zaradi uporabljenega predpremaza in manjšega naklona.
 
Inštalacije se polagajo direktno na beton, saj je višina med keramiko in betonom zadostna (ni potrebe po potapljanju inštalacij v estrih). V tem primeru so popravila in premestitve zelo enostavne, saj za dostop do inštalacij, moramo samo dvignit položeno ploščico.
 
Tudi popravila in odstranitev sistema sta zelo enostavni.
 
Pri sistemu suhega polaganja se izognemo prašenju in umazaniji.
 
Sistem je odporen na vremenske vplive in je zelo enostaven za vzdrževanje.
 
8. Kako polagam ploščice na distančnike pri steni?
 
Včasih slika, razloži bolje kot besede… primer polaganja pri steni lahko vidite pri odgovoru na vprašanje 2.
 
Če imate kakršnakoli dodatna vprašanja pa smo za vas seveda na voljo!
 

Datum

Več
člankov

Scroll to Top