Protizdrsne keramične ploščice so izjemno ključnega pomena pri izbiri domačih prostorov z veliko vlage ter prav tako prostorov poslovne narave. Pri nakupu keramike je dobro vedeti kaj pomeni faktor protizdrsnosti in kakšen faktor protizdrsnosti potrebujemo glede na namen prostora, sploh če je le-ta poslovne namembnosti. V tej objavi z vami delimo predpisano protizdrsnost za določene industrijske panoge in dejavnosti.
Slike uporabljene v nadaljevanju so simbolične narave.
Faktor “R”
Protizdrsnost keramike se meri z »R« faktorjem in sicer z upoštevanjem kota naklona, pod katerim oseba na površini ploščice več ne more zadržati ravnotežja, oziroma s koeficientom dinamičnega trenja.
Naklon
R9 > 6° – 10° nizka stopnja trenja
R10 > 10° – 19° normalna stopnja trenja
R11 > 19° – 27° povečana stopnja trenja
R12 > 27° – 35° visoka stopnja trenja
R13 > 35° zelo visoka stopnja trenja
V kazalec
V primerih, kadar R faktor ni zadosten kazalec, se meri tudi volumen prostora pod pohodno površino, večji je volumen, bolj varna so tla.
V4 – 4cm3 /dm2
V6 – 6cm3 /dm2
V8 – 8cm3 /dm2
…
Predpisane zahteve za protizdrsne keramične ploščice za prostore različnih namenov:
0 Delovna mesta in prostori na splošno *
0.1 Vhod, znotraj ** R9
0.2 Vhod, zunaj R11 ali R10 V4
0.3 Stopnišča *** R9
0.4 Zunanja stopnišča R11 ali R10 V4
0.5 Skupni prostori (stranišča, slačilnice, tuši) R10
Rekreacijski prostori (jedilnica, soba za počitek) R9
Soba prve pomoči R9
1 Proizvodnja margarine, jedilnih maščob in olj
1.1 Talilne maščobe R13 V6
1.2 Rafinerije in jedilnega olja R13 V4
1.3 Proizvodnja in pakiranje margarine R12
1.4 Proizvodnja, pakiranje ter polnjenje jedilnih maščob R12
2 Proizvodnja in predelava mleka, proizvodnja sira
2.1 Predelava svežega mleka in proizvodnja masla R12
2.2 Proizvodnja, skladiščenje in pakiranje sira R11
2.3 Proizvodnja sladoleda R12
3 Proizvodnja čokolade in slaščic
3.1 Vreli sladkor R12
3.2 Proizvodnja kakava R12
3.3 Proizvodnja baznega peciva R11
3.4 Čokoladice, votle slaščice in čokolada R11
4 Proizvodnja pekarskih izdelkov (pekarne, slaščičarne, pekarski izdelki z dolgo življenjsko dobo)
4.1 Proizvodnja peciva R11
4.2 Maščobe ali druga območja za predelavo tekočih materialov R12
4.3 Pralni prostori R12 V4
5 Mesarstvo, pridelava in predelava mesa
5.1 Klavnica R13 V10
5.2 Območje predelave drobovine in odpada R13 V10
5.3 Razrez mesa in razkoščičenje R13 V8
5.4 Priprava klobas R13 V8
5.5 Pridelano hladno rezano meso R13 V8
5.6 Proizvodnja suhega hladno rezanega mesa R13 V6
5.7 Soba za hladno rezanje in sušenje mesa R12
5.8 Hranilnica za drobovje R12
5.9 Dimnice R12
5.10 Predelava perutnine R12 V6
5.11 Priprava, razrez in pakiranje mesa R12
5.12 Proizvodne sobe z odtoki R12 V8
6 Predelava rib, žar
6.1 Obdelava in predelava rib R13 V10
6.2 Grill R13 V6
6.3 Proizvodnja majoneze R13 V4
7 Pridelava in predelava zelenjave
7.1 Proizvodnja kislega zelja R13 V6
7.2 Proizvodnja konzervirane zelenjave R13 V6
7.3 Prostori za sterilizacijo R11
7.4 Območja priprave za predelavo zelenjave R12 V4
8 Proizvodnja živil in pijač
8.1 Kleti za staranje in fermentacijo R10
8.2 Polnjenje pijač, proizvodnja sadnih sokov R11
9 Kuhinje, jedilnice
9.1 Ketering kuhinje (restavracije ali hotelske kuhinje)
9.1.1 Do 100 obrokov na dan R11 V4
9.1.2 Več kot 100 obrokov na dan R12 V4
9.2 Kuhinje v inštitutih, šolah, vrtcih R11
9.3 Kuhinje v bolnišnicah in klinikah R12
9.4 Industrijske kuhinje za univerzitetne in delovne menze R12 V4
9.5 Kuhinje s hitro hrano in prigrizki R12 V4
9.6 Kuhinje za odmrzovanje in segrevanje obrokov R10
9.7 Kuhinje v podjetjih, penzionih in bolnišničnih enotah R10
9.8 Umivalni prostori
9.8.1 Prostori za pranje objektov v točkah 9.1, 9.4, 9.5 R12 V4
9.8.2 Prostori za pranje objektov v točki 9.2 R11
9.8.3 Prostori za pranje objektov v točki 9.3 R12
9.9 Jedilnice, restavracijske sobe, delovne menze, vklj. hodniki R9
… ki se uporabljajo za dostavo in postrežbo
10 Hladilni prostori, hladilna skladišča
10.1 Za nepakirano blago R12
10.2 Za pakirano blago R11
11 Prodajna mesta, prodajna območja
11.1 Odlagališče blaga in mesa
11.1.1 Za nepakirano blago R11
11.1.2 Za pakirano blago R10
11.2 Območje dobave blaga in rib R11
11.3 Hodniki za osebje na območjih za meso in hladno rezanje
11.3.1 Za nepakirano blago R11
11.3.2 Za pakirano blago R10
11.4 Hodniki za osebje na območjih za pekarne in slaščičarne, nepakirano blago R10
11.5 Hodniki za osebje na območjih za mlečne proizvode in žar, nepakirano blago R10
11.6 Hodniki za osebje na območjih za ribe
11.6.1 Za nepakirano blago R12
11.6.2 Za pakirano blago R11
11.7 Hodniki za osebje, razen območij od točk 11.3 do 11.6 R9
11.8 Območja za pripravo mesa
11.8.1 Za pridelavo mesa, razen za območja iz točke 5 R12 V8
11.8.2 Za predelavo mesa, razen za območja, navedena v točki 5 R11
11.9 Območja za pripravo rož R11
11.10 Poslovni prostori s fiksnimi pečicami
11.10.1 Za pekovsko proizvodnjo R11
11.10.2 Za segrevanje predpakiranih živil (kruh, slaščice) R10
11.11 Poslovni prostori s fiksnimi cvrtniki ali žari R12 V4
11.12 Poslovni prostori, prostori za stranke R9
11.13 Področja za pripravo samopostrežne hrane R10
11.14 Blagajna in območja pakiranja R9
11.15 Zunanji komercialni prostori R11 ali R10 V4
12 Prostori za javno zdravstvo / pomoč
12.1 Prostori za razkuževanje (z vodo) R11
12.2 Prostori za predpranje in sterilizacijo R10
12.3 Prostori za skladiščenje odpadkov R10
12.4 Lastne enote R10
12.5 Prostori za termalne kopeli, hidroterapijo, pripravo blata R11
12.6 Območje pranja pred vstopom v operacijske sobe R10
12.7 Sanitarni prostori, kopalnice v bolnišničnih enotah R10
12.8 Prostori za medicinsko diagnostiko in terapijo, sobe za masažo R9
12.9 Operacijske dvorane R9
12.10 Bolnišnica z internimi enotami in koridorji R9
12.11 Operacije, dnevna bolnišnica R9
12.12 Lekarne R9
12.13 Laboratoriji R9
12.14 Frizerski saloni R9
13 Pralnice
13.1 Prostori s čistilnimi linijami, pralnimi stroji R9
13.2 Prostori, kjer perilo ni sušeno strojno R11
13.3 Sobe za likanje R9
14 Proizvodnja koncentrirane krme
14.1 Proizvodnja suhe krme R11
14.2 Proizvodnja koncentrirane krme z vodo in maščobami R11 V4
15 Koža in tekstilna proizvodnja
15.1 Strojnice s sistemom za dovod vode R13
15.2 Sobe z opremo za odstranjevanje deformacij R13 V10
15.3 Prostori z odpadki česanja R13 V10
15.4 Območja, kjer se koža maže z mastjo za vodo-neprepustnost R12
15.5 Barvanje tekstila R11
16 Lakiranje
16.1 Mokre brusilne naprave R12 V10
17 Proizvodnja keramičnih ploščic
17.1 Mokro brušenje keramičnih surovin R11
17.2 Mešalniki; materiali za obdelavo, kot so katran, smola, R11 V6
grafit, sintetične smole
17.3 Stiskanje (oblikovanje); materiali za obdelavo, kot so katran, smola, R11 V6
grafit, sintetične smole
17.4 Enote za vlivanje R12
17.5 Steklarske enote R12
18 Pridelava in obdelava kamna in stekla
18.1 Rezanje in brušenje kamna R11
18.2 Oblikovanje stekla: pihanje, steklo za kozarce, steklo za gradbeništvo R11
18.3 Brusilne naprave iz votlega stekla in steklene plošče R11
18.4 Proizvodnja izolacijskega stekla; uporaba sušilnih sredstev R11 V6
18.5 Pakiranje in razpošiljanje steklenih plošč R11 V6
18.6 Kislinsko poliranje R11
19 Tovarne cementa
19.1 Površine za izpiranje cementa R11
20 Skladišča
20.1 Skladišča olja in maščob R12 V6
20.2 Skladišča za konzervirano hrano R10
20.3 Zunanja skladišča R11 ali R10 V4
21 Kemična in toplotna obdelava železa in kovin
21.1 Enote za dekapiranje R12
21.2 Enote za utrjevanje R12
21.3 Laboratoriji R11
22 Obdelava in predelava kovin
22.1 Enote za cinkanje R12
22.2 Obdelava litega železa R11 V4
22.3 Obdelovalne enote (npr. struženje, rezkanje), oblikovalne enote, R11 V4
22.4 Enote za pranje delov, obdelava s paro R12
23 Delavnice za popravilo vozil
23.1 Enote za servisiranje in popravila R11
23.2 Servisni in pregledni kanali R12 V4
23.3 Pralnica in prostori R11 V4
24 Obrati za popravilo letal
24.1 Hangarji R11
24.2 Servisni obrati R12
24.3 Področja pranja R11 V4
25 Čistilne naprave za odpadne vode
25.1 Črpalni prostori R11
25.2 Enote za odstranjevanje odpadnih snovi R12
25.3 Filtrirne naprave R12
26 Gasilske postaje
26.1 Vozni parki R12
26.2 Področja za vzdrževanje R12
27 Banke
27.1 Okenca R9
28 Garaže
28.1 Garaže, ki niso izpostavljene vremenskim vplivom R10
28.2 Garaže izpostavljene vremenskim vplivom R11 ali R10 V4
28.3 Parkirišča na prostem R11 ali R10 V4
29 Šole in vrtci
29.1 Vhodna območja, hodniki, prostori za rekreacijo R9
29.2 Učilnice R9
29.3 Stopnice R9
29.4 Stranišče R10
29.5 Kuhinje za praktične vaje v šolah (glej št. 9) R10
29.6 Kuhinje v vrtcu (glej št. 9) R10
29.7 Območja lesnih strojev R10
29.8 Praktična delovna območja R10
29.9 Igrišča R11 ali R10 V4
30 Podjetniška zunanja okolja
30.1 Pločniki R11 ali R10 V4
30.2 Nakladalni dovozi
30.2.1 Zaščiteni/pokriti R11 ali R10 V4
30.2.2 Nezaščiteni/nepokriti R12 V4
30.3 Položni dovozi (za invalidske vozičke, npr.) R12 V4
30.4.1 Postaje za oskrbo z gorivom R12
30.4.2 Pokrite postaje za oskrbovanje z gorivom R11
* Za tla na mokrih območjih, kjer se hodi brez obutve,
** Vhodna območja, ki so neposredno dostopna od zunaj; vlaga ali umazanija se lahko prenašata.
*** Stopnice, na katere lahko pride vlaga ali umazanija.
Hvala za prebrano pripravljeno vsebino. Trudimo se vam približati in vas izobražiti pomembnosti in uporabnosti za protizdrsne keramične ploščice. Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo:
Telefon: +386 51 610489 ali mail: info@keramin.si
Uporaba vsebine je dovoljena le za osebne namene. Kopiranje in reprodukcija sta prepovedani.