Zunanja keramika - odgovori naših strokovnjakov - Keramin
Zunanja keramika – odgovori naših strokovnjakov

1. Kako vzdrževati keramiko na tleh terase?

Načeloma čiščenje keramike na tleh teras ni problematično. Za vsakodnevno čiščenje je že dovolj, če ploščice obrišemo z mokro krpo, občasno pa uporabimo še ustrezno čistilno sredstvo. Čistimo jo z zato določenimi ustreznimi čistili in si s tem olajšamo samo čiščenje. Upoštevamo seveda navodila proizvajalca. Ker ima površina “gres” ploščic minimalno vpojnost, ne smemo uporabljati voskov ali podobnih čistil, kajti voski in čistila z vsebnostjo raznih primesi lahko pustijo nezaželjene lise ali madeže.

Površine katere koristimo tudi pozimi (vhod, stopnice…) so načeloma položene s keramiko, katera ima grobo strukturo (protizdrsnost R11). Za takšne površine so potrebna močnejša čistila v kombinaciji z ščetko za tla in pravilno tehniko (pravilno razmerje čistila in vode, čas delovanja in izpiranje).

V našem salonu vam za lažje čiščenje nudimo visoko-kvalitetna čistila. Keramiko katero smo položili na zunanjih površinah je dobro zaščiti ni pa nujno potrebno. Zato vam nudimo sredstvo za zaščito (impregnacijo) trdo žganih ploščic, pred madeži s katerim dolgotrajno zaščitimo obloge pred vodnimi, oljnimi, mastnimi in drugimi madeži.

2. Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri vzdrževanju tal na terasi?

Zagotovo lahko rečem, da napak, ki bi škodila keramiki ni, saj je kvalitetna keramika odporna na zelo močna čistila. Škodo katero lahko povzročimo z nepravilno uporabo čistil (zelo močnih-jedkih) opazimo na fugi, saj ji spremenimo lahko barvo, začne odstopati…

3. Kaj keramiki zunaj najbolj škodi?

Dejavniki, ki najbolj škodijo zunanji keramiki so naravnega izvora-vreme. Odvisno je tudi na kakšnih površinah je keramika položena ali so to pokrite površine, ali je keramika bolj izpostavljena vremenskim vplivom. Da pa se izognemo raznim poškodbam je potrebno odstranjevanje odvečne vode, cvetnega prahu z površin, v zimskem času pa še redno čiščenje oziroma odstranjevanje snega.

4. Kako dolgo lahko pričakujemo, da nam bo keramika hvaležno služila?

Kako dolgo nam bo keramika služila je predvsem odvisno od pravilne obdelave površin in kakšne materiale smo uporabili že pri izravnavi, hidroizolaciji. Potrebna je tudi kvalitetna keramika, ki je primerna za zunanje površine, odporna na temperaturne spremembe. Zelo pomembno pa je, da uporabimo kvalitetno lepilo, katero mora biti fleksibilno in fugirna masa, ki je prav tako fleksibilna, vodoodbojna in odporna na sol.

5. Se kaj razlikuje vzdrževanje keramike, ki jo imamo recimo na terasi v primerjavi s keramiko zunaj na sploh? Katero keramiko priporočate za teraso?

Načeloma se vzdrževanje keramike na terasi ali zunaj ne razlikuje. Vzdrževanje je odvisno od same keramike -groba ali gladka, temna ali svetla.

Keramiko za teraso izberemo glede na lego same terase, ali je terasa pokrita, ali je pohodno obremenjena. Seveda priporočamo keramiko katera je odporna na temperaturne spremembe “granitogres” ploščice. Ploščice morajo biti izdelane iz kvalitetnih materialov, ki naredijo ploščico trdno, nevpojno in odporno proti obrabi in poškodbam.

Datum

Več
člankov

Scroll to Top