KAKŠNA MORA BITI PROTIZDRSNOST KERAMIKE GLEDE NA NAMEMBNOST PROSTORA?

Updated: Dec 6, 2019

Protizdrsne keramične ploščice so izjemno ključnega pomena pri izbiri domačih prostorov z veliko vlage ter prav tako prostorov poslovne narave. Pri nakupu keramike je dobro vedeti kaj pomeni faktor protizdrsnosti in kakšen faktor protizdrsnosti potrebujemo glede na namen prostora, sploh če je le-ta poslovne namembnosti. V tej objavi z vami delimo predpisano protizdrsnost za določene industrijske panoge in dejavnosti. Slike uporabljene v nadaljevanju so simbolične narave.



Faktor "R"

Protizdrsnost keramike se meri z »R« faktorjem in sicer z upoštevanjem kota naklona, pod katerim oseba na površini ploščice več ne more zadržati ravnotežja, oziroma s koeficientom dinamičnega trenja.


Naklon

R9 > 6° - 10° nizka stopnja trenja

R10 > 10° - 19° normalna stopnja trenja

R11 > 19° - 27° povečana stopnja trenja

R12 > 27° - 35° visoka stopnja trenja

R13 > 35° zelo visoka stopnja trenja


V kazalec

V primerih, kadar R faktor ni zadosten kazalec, se meri tudi volumen prostora pod pohodno površino, večji je volumen, bolj varna so tla.


V4 - 4cm3 /dm2

V6 - 6cm3 /dm2

V8 - 8cm3 /dm2

...


Predpisane zahteve za protizdrsne keramične ploščice za prostore različnih namenov:

0 Delovna mesta in prostori na splošno *

0.1 Vhod, znotraj ** R9

0.2 Vhod, zunaj R11 ali R10 V4

0.3 Stopnišča *** R9

0.4 Zunanja stopnišča R11 ali R10 V4

0.5 Skupni prostori (stranišča, slačilnice, tuši) R10

Rekreacijski prostori (jedilnica, soba za počitek) R9

Soba prve pomoči R9


1 Proizvodnja margarine, jedilnih maščob in olj

1.1 Talilne maščobe R13 V6

1.2 Rafinerije in jedilnega olja R13 V4

1.3 Proizvodnja in pakiranje margarine R12

1.4 Proizvodnja, pakiranje ter polnjenje jedilnih maščob R12




2 Proizvodnja in predelava mleka, proizvodnja sira

2.1 Predelava svežega mleka in proizvodnja masla R12

2.2 Proizvodnja, skladiščenje in pakiranje sira R11

2.3 Proizvodnja sladoleda R12




3 Proizvodnja čokolade in slaščic

3.1 Vreli sladkor R12

3.2 Proizvodnja kakava R12

3.3 Proizvodnja baznega peciva R11

3.4 Čokoladice, votle slaščice in čokolada R11




4 Proizvodnja pekarskih izdelkov (pekarne, slaščičarne, pekarski izdelki z dolgo življenjsko dobo)

4.1 Proizvodnja peciva R11

4.2 Maščobe ali druga območja za predelavo tekočih materialov R12

4.3 Pralni prostori R12 V4




5 Mesarstvo, pridelava in predelava mesa

5.1 Klavnica R13 V10

5.2 Območje predelave drobovine in odpada R13 V10

5.3 Razrez mesa in razkoščičenje R13 V8

5.4 Priprava klobas R13 V8

5.5 Pridelano hladno rezano meso R13 V8

5.6 Proizvodnja suhega hladno rezanega mesa R13 V6

5.7 Soba za hladno rezanje in sušenje mesa R12

5.8 Hranilnica za drobovje R12

5.9 Dimnice R12

5.10 Predelava perutnine R12 V6

5.11 Priprava, razrez in pakiranje mesa R12

5.12 Proizvodne sobe z odtoki R12 V8



6 Predelava rib, žar

6.1 Obdelava in predelava rib R13 V10

6.2 Grill R13 V6

6.3 Proizvodnja majoneze R13 V4




7 Pridelava in predelava zelenjave

7.1 Proizvodnja kislega zelja R13 V6

7.2 Proizvodnja konzervirane zelenjave R13 V6

7.3 Prostori za sterilizacijo R11

7.4 Območja priprave za predelavo zelenjave R12 V4




8 Proizvodnja živil in pijač

8.1 Kleti za staranje in fermentacijo R10

8.2 Polnjenje pijač, proizvodnja sadnih sokov R11



9 Kuhinje, jedilnice

9.1 Ketering kuhinje (restavracije ali hotelske kuhinje)

9.1.1 Do 100 obrokov na dan R11 V4

9.1.2 Več kot 100 obrokov na dan R12 V4

9.2 Kuhinje v inštitutih, šolah, vrtcih R11

9.3 Kuhinje v bolnišnicah in klinikah R12

9.4 Industrijske kuhinje za univerzitetne in delovne menze R12 V4

9.5 Kuhinje s hitro hrano in prigrizki R12 V4

9.6 Kuhinje za odmrzovanje in segrevanje obrokov R10

9.7 Kuhinje v podjetjih, penzionih in bolnišničnih enotah R10

9.8 Umivalni prostori

9.8.1 Prostori za pranje objektov v točkah 9.1, 9.4, 9.5 R12 V4

9.8.2 Prostori za pranje objektov v točki 9.2 R11

9.8.3 Prostori za pranje objektov v točki 9.3 R12

9.9 Jedilnice, restavracijske sobe, delovne menze, vklj. hodniki R9

… ki se uporabljajo za dostavo in postrežbo



10 Hladilni prostori, hladilna skladišča

10.1 Za nepakirano blago R12

10.2 Za pakirano blago R11



11 Prodajna mesta, prodajna območja

11.1 Odlagališče blaga in mesa

11.1.1 Za nepakirano blago R11

11.1.2 Za pakirano blago R10

11.2 Območje dobave blaga in rib R11

11.3 Hodniki za osebje na območjih za meso in hladno rezanje

11.3.1 Za nepakirano blago R11

11.3.2 Za pakirano blago R10

11.4 Hodniki za osebje na območjih za pekarne in slaščičarne, nepakirano blago R10

11.5 Hodniki za osebje na območjih za mlečne proizvode in žar, nepakirano blago R10

11.6 Hodniki za osebje na območjih za ribe

11.6.1 Za nepakirano blago R12

11.6.2 Za pakirano blago R11

11.7 Hodniki za osebje, razen območij od točk 11.3 do 11.6 R9

11.8 Območja za pripravo mesa

11.8.1 Za pridelavo mesa, razen za območja iz točke 5 R12 V8

11.8.2 Za predelavo mesa, razen za območja, navedena v točki 5 R11

11.9 Območja za pripravo rož R11

11.10 Poslovni prostori s fiksnimi pečicami

11.10.1 Za pekovsko proizvodnjo R11

11.10.2 Za segrevanje predpakiranih živil (kruh, slaščice) R10

11.11 Poslovni prostori s fiksnimi cvrtniki ali žari R12 V4

11.12 Poslovni prostori, prostori za stranke R9

11.13 Področja za pripravo samopostrežne hrane R10

11.14 Blagajna in območja pakiranja R9

11.15 Zunanji komercialni prostori R11 ali R10 V4




12 Prostori za javno zdravstvo / pomoč

12.1 Prostori za razkuževanje (z vodo) R11

12.2 Prostori za predpranje in sterilizacijo R10

12.3 Prostori za skladiščenje odpadkov R10

12.4 Lastne enote R10

12.5 Prostori za termalne kopeli, hidroterapijo, pripravo blata R11

12.6 Območje pranja pred vstopom v operacijske sobe R10

12.7 Sanitarni prostori, kopalnice v bolnišničnih enotah R10

12.8 Prostori za medicinsko diagnostiko in terapijo, sobe za masažo R9

12.9 Operacijske dvorane R9

12.10 Bolnišnica z internimi enotami in koridorji R9

12.11 Operacije, dnevna bolnišnica R9

12.12 Lekarne R9

12.13 Laboratoriji R9

12.14 Frizerski saloni R9




13 Pralnice

13.1 Prostori s čistilnimi linijami, pralnimi stroji R9

13.2 Prostori, kjer perilo ni sušeno strojno R11

13.3 Sobe za likanje R9




14 Proizvodnja koncentrirane krme

14.1 Proizvodnja suhe krme R11

14.2 Proizvodnja koncentrirane krme z vodo in maščobami R11 V4



15 Koža in tekstilna proizvodnja

15.1 Strojnice s sistemom za dovod vode R13

15.2 Sobe z opremo za odstranjevanje deformacij R13 V10

15.3 Prostori z odpadki česanja R13 V10

15.4 Območja, kjer se koža maže z mastjo za vodo-neprepustnost R12

15.5 Barvanje tekstila R11




16 Lakiranje

16.1 Mokre brusilne naprave R12 V10





17 Proizvodnja keramičnih ploščic

17.1 Mokro brušenje keramičnih surovin R11

17.2 Mešalniki; materiali za obdelavo, kot so katran, smola, R11 V6

grafit, sintetične smole

17.3 Stiskanje (oblikovanje); materiali za obdelavo, kot so katran, smola, R11 V6

grafit, sintetične smole

17.4 Enote za vlivanje R12

17.5 Steklarske enote R12




18 Pridelava in obdelava kamna in stekla

18.1 Rezanje in brušenje kamna R11

18.2 Oblikovanje stekla: pihanje, steklo za kozarce, steklo za gradbeništvo R11

18.3 Brusilne naprave iz votlega stekla in steklene plošče R11

18.4 Proizvodnja izolacijskega stekla; uporaba sušilnih sredstev R11 V6

18.5 Pakiranje in razpošiljanje steklenih plošč R11 V6

18.6 Kislinsko poliranje R11



19 Tovarne cementa

19.1 Površine za izpiranje cementa R11



20 Skladišča

20.1 Skladišča olja in maščob R12 V6

20.2 Skladišča za konzervirano hrano R10

20.3 Zunanja skladišča R11 ali R10 V4




21 Kemična in toplotna obdelava železa in kovin

21.1 Enote za dekapiranje R12

21.2 Enote za utrjevanje R12

21.3 Laboratoriji R11




22 Obdelava in predelava kovin

22.1 Enote za cinkanje R12

22.2 Obdelava litega železa R11 V4

22.3 Obdelovalne enote (npr. struženje, rezkanje), oblikovalne enote, R11 V4

22.4 Enote za pranje delov, obdelava s paro R12



23 Delavnice za popravilo vozil

23.1 Enote za servisiranje in popravila R11

23.2 Servisni in pregledni kanali R12 V4

23.3 Pralnica in prostori R11 V4



24 Obrati za popravilo letal

24.1 Hangarji R11

24.2 Servisni obrati R12

24.3 Področja pranja R11 V4




25 Čistilne naprave za odpadne vode

25.1 Črpalni prostori R11

25.2 Enote za odstranjevanje odpadnih snovi R12

25.3 Filtrirne naprave R12



26 Gasilske postaje

26.1 Vozni parki R12

26.2 Področja za vzdrževanje R12



27 Banke

27.1 Okenca R9



28 Garaže

28.1 Garaže, ki niso izpostavljene vremenskim vplivom R10

28.2 Garaže izpostavljene vremenskim vplivom R11 ali R10 V4

28.3 Parkirišča na prostem R11 ali R10 V4




29 Šole in vrtci

29.1 Vhodna območja, hodniki, prostori za rekreacijo R9

29.2 Učilnice R9

29.3 Stopnice R9

29.4 Stranišče R10

29.5 Kuhinje za praktične vaje v šolah (glej št. 9) R10

29.6 Kuhinje v vrtcu (glej št. 9) R10

29.7 Območja lesnih strojev R10

29.8 Praktična delovna območja R10

29.9 Igrišča R11 ali R10 V4



30 Podjetniška zunanja okolja

30.1 Pločniki R11 ali R10 V4

30.2 Nakladalni dovozi

30.2.1 Zaščiteni/pokriti R11 ali R10 V4

30.2.2 Nezaščiteni/nepokriti R12 V4

30.3 Položni dovozi (za invalidske vozičke, npr.) R12 V4

30.4.1 Postaje za oskrbo z gorivom R12

30.4.2 Pokrite postaje za oskrbovanje z gorivom R11


* Za tla na mokrih območjih, kjer se hodi brez obutve,

** Vhodna območja, ki so neposredno dostopna od zunaj; vlaga ali umazanija se lahko prenašata.

*** Stopnice, na katere lahko pride vlaga ali umazanija.


Hvala za prebrano pripravljeno vsebino. Trudimo se vam približati in vas informatirati o pomembnosti in uporabnosti za protizdrsne keramične ploščice. Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo:

Telefon: +386 51 610489 ali mail: info@keramin.si


Uporaba vsebine je dovoljena le za osebne namene. Kopiranje in reprodukcija sta prepovedani.




Podpišite se na naše e-novičke in spremljajte naše akcije!

Delovni čas:

Vsak delovnik: 8:00 - 19:00

Sobota: 8:00 - 13:00

Nedelja in prazniki: ZAPRTO

Kontakt:

info@keramin.si

Telefon: +386 2 3312612;

Mobitel: +386 51 610489

Tržaška cesta 65;

2000 Maribor;

Slovenija

©2017 Keramin

Spletno stran gostuje NEOSERV

Sob.: 8.00 - 13.00
Pogoji poslovanja