Keramika ali izdelki iz betona?

Updated: Oct 14, 2019


Bliža se pomlad in številni od nas se vrnejo k svojim gradbenim projektom, eni k novogradnjam, eni k prenovam, številni pa k službenim projektom. Ker počasi tudi v Slovenijo prodira trend debelih keramičnih plošč za zunanjo uporabo (porcelanski gres do 3cm), smo za vas pripravili nekaj praktičnih informacij in primerjavo keramike s priljubljenimi izdelki iz betona. Izdelki iz betona so kakovostna, rustikalna, površinska rešitev medtem ko je keramika natančneje proizveden izdelek s svojimi posebnimi značilnostmi. Oboje je odlična izbira, ki jo lahko prilagodimo glede na namembnost, okoliški prostor, situacijo itd.

Priprava terena je v primeru uporabe obojega izjemno pomembna, saj je od tega v veliki meri odvisna življenjska doba izbrane obloge. Polagalno površino je priporočljivo prevleči s filcem ali drenažno folijo (tako ustvarimo „tampon“, ki preprečuje ponikanje nasutja v zemljo in s tem zagotavlja stabilnost), na ta način se boste izognili poznejšim popravkom in izravnavam. Nato se nanese sloj koruze (pranega prodca 16-32mm), ki ga utrdimo do ustrezne nosilnosti. S tem smo ustvarili nosilni sloj, sledi drenažni sloj, za katerega uporabimo obstojni pesek. Priprava terena za izdelke iz betona in ploščice je torej v osnovi slična, z nekaj manjšimi variacijami debeline slojev.

Pri keramičnih ploščicah imamo več opcij polaganja:

Trajnost:

Izdelki iz betona: so močni in trdni naravni materiali, sposobni obvladovati močno energijo udarca in imajo visoko nosilnost. Kljub temu, so lahko lomljivi ob zadostni uporabi moči in občutljivi na zunanje dejavnike, če niso ustrezno zaščiteni, se čez čas lahko krušijo in premikajo.

Keramične ploščice: so izjemno trpežne in odporne, saj se v tem primeru glina zapeče pri zelo visokih temperaturah in se počasi hladi, kar iz gline maksimalno izloči vlago in ustvari visoko gostoto materiala. Ker je vsebnost in vpojnost vode pri zunanjih ploščicah minimalna, je material odporen na zmrzal in deformacije.

Enostavnost vzdrževanja:

Izdelki iz betona: so zelo trajni materiali, ki pa so naravno porozni. Zaradi velikosti por so dovzetni za penetracijo vode in ni odporni na madeže. Za podaljšanje življenjske dobe betonskih izdelkov je priporočljivo uporabljati različne impregnacije. Za odstranjevanje madežev, je potrebno uporabljati specializirana čistila in slediti navodilom proizvajalca. Za redno vzdrževanje in čiščenje pa rabite samo vodo in metlo oziroma krtačo, ki ne pušča sledi.

Keramične ploščice: čeprav so v naravnem stanju, tudi ploščice porozne, pa je zunanji porcelanski gres zelo trpežen in odporen material. Zagotovo priporočamo uporabo profesionalnih čistil za zunanjo keramiko, težko pa definiramo enotno vzdrževanje, ker je odvisno od kvalitete (prva klasa ali komercialna), površine keramike itd.

Prednosti:

Izdelki iz betona: zaradi bolj gostega polaganja so bolj primerni za obremenjene dele, kot je na primer dovoz (za ureditev dovoza s keramiko, bi morala ta biti le-ta fiksno položena).

Keramika: je bolj odporna na zunanje dejavnike, zaradi večjih dimenzij je lažja za polaganje in izravnavanje, hkrati ima manj fug. Pri ploščicah je veliko večja izbira barvnih odtenkov in vzorcev. Čiščenje in vzdrževanje sta prav tako zelo enostavna.

Če povzamemo našo primerjavo, imamo pri ploščicah enako predpripravo, enostavno polaganje, daljšo življenjsko dobo, večjo izbiro barv in vzorcev, lažje vzdrževanje, kar pa kot ste lahko že predvideli pomeni tudi višjo ceno. Pri izdelavi terase, se ta strošek zniža, saj za polaganje tovrstnih ploščic ne rabimo betonske plošče in estriha, zato ko nekaj gradimo na novo, je dobro vnaprej načrtovati uporabljene materiale.

#tlakovec #izdelkiizbetona #keramika #keramičneploščice #terasa #dovoz #porcelanskigres #gradnja #prednostikeramike

449 views0 comments
Podpišite se na naše e-novičke in spremljajte naše akcije!

Delovni čas:

Vsak delovnik: 8:00 - 19:00

Sobota: 8:00 - 13:00

Nedelja in prazniki: ZAPRTO

Kontakt:

info@keramin.si

Telefon: +386 2 3312612;

Mobitel: +386 51 610489

Tržaška cesta 65;

2000 Maribor;

Slovenija

©2017 Keramin

Spletno stran gostuje NEOSERV

Sob.: 8.00 - 13.00
Pogoji poslovanja